4 april 2018

Woensdag 28 maart verrichtte wethouder Mark Pol één van zijn laatste officiële openingshandelingen als wethouder van Almere. De plaats van handeling: Bedrijventerrein De Vaart, waar het Japanse bedrijf Yanmar het nieuw gebouwde kantoor voor Yanmar Marine International (YMI) officieel in gebruik nam.

Mark mocht het openingslint doorknippen en daarna een typisch Japanse ceremoniële handeling uitvoeren, samen met mevrouw Shiori Nagata, directeur (‘president’) van YMI, en Peter Aarsen, president van Yanmar Europe. Gehuld in een traditioneel Japans jasje sloegen de drie gezamenlijk met een houten hamer een vat open, terwijl de aanwezigen luidkeels riepen: 'Yoisho, Yoisho, Yoisho!’. Het opschrift ‘Saké’ op het vat doet wat vermoeden over de inhoud, maar helaas: het alcoholbeleid van Yanmar is duidelijk, dus waren het alleen waterdruppels die verantwoordelijk waren voor de natte broekspijpen van onze wethouder.

In zijn toespraak benadrukte Mark Pol dat Yanmar veel meer is dan alleen een belangrijke speler in de economie van de stad en de werkgelegenheid. Yanmar is in veel opzichten ook sociaal betrokken. In Amsterdam, door de sponsoring van het Van Gogh Museum, in Amstelveen, thuisbasis van veel Japanse expats, door de sponsoring van het  jaarlijkse Japanse festival. En in Almere waar Yanmar de reddingsbrigade steunt en Almere City FC steunt en laat voetballen in het Yanmar Stadion. Met de gerealiseerde uitbreiding is de duurzame band tussen Yanmar en Almere weer verstevigd en bestendigd.

Dat dit niet een gelopen race was, maakte Peter Aarsen in zijn toespraak duidelijk. Yanmar heeft voor de vestiging van het YMT ook buiten de deur gekeken. Naar Amsterdam, maar ook Rotterdam kwam in beeld. Toch is voor Almere gekozen, natuurlijk vooral omdat Yanmar Europe hier al sinds 1989 is gevestigd, maar ook doordat dit bedrijf écht gesettled is in de stad. Goede contacten met bedrijven lonen!

Een trotse mevrouw Nagata sprak haar vertrouwen uit in de toekomst en leidde de aanwezigen rond door de nieuwbouw, richting de sushi lunch. Daar werden informeel nog enkele zaken aan de orde gesteld die om een antwoord vragen. Bij het voorstellen aan mevrouw Nagata hoorde natuurlijk de bekend Japanse buiging, waarbij de lager in rang geplaatste persoon iets dieper buigt dan de hoger geplaatste. En het met alle égards aannemen van een visitekaartje dat je nooit, maar dan ook nooit achteloos in je binnenzak mag steken, maar eerst in twee handen vasthoudt en van alle kanten bekijkt.

Verder hebben we kort gesproken over toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op De Vaart. Maar ook heel praktische zaken kwamen aan de orde, zoals de al maanden lang voor het pand gestalde blauwe ‘getuigenisbus’ met het opschrift ‘Jezus geeft Liefde’. Helaas getuigt de bus vooral van verwaarlozing, gezien de ingeslagen ramen, die met platen zijn afgedekt. En de belettering is inmiddels door een kennelijke Donald Trumpfan bewerkt en luidt nu ‘US geeft Liefde’. Yanmar heeft de gemeente gevraagd of deze bus weggehaald mag worden. Er is een handhaver langs geweest die de situatie heeft bekeken en per mail gereageerd heeft. Vrachtwagens en bussen mogen op het betreffende plein parkeren en er is geen sprake van een formeel wrak dat niet langs de openbare weg mag staan. Op die titel handhaven kan dus niet. De gemeente zoekt uit of er iets anders gedaan kan worden.