4 april 2018

Grote kans dat dit het werk is van Holland Aromatics (HA). Een familiebedrijf in Almere en producent  van geurstoffen voor parfums, deodoranten, huid - en haarverzorging producten en van zeep, wasmiddelen, reinigingsmiddelen tot aan geurkaarsen of papier. De range van geurstoffen die kunnen worden ontwikkeld is eindeloos. Naast het produceren van aangename geuren leveren ze hun klanten volledige ondersteuning, ook rond vele technische aspecten. HA is internationaal georiënteerd en heeft verkoopagenten in 35 landen.

Maar wanneer begon hun verhaal? Rody en Michael, beiden directeur van het bedrijf vertellen: vader Vlaarkamp begon in 1984 op zijn zolderkamertje in Hilversum. Hij werkte toen bij (het nog steeds actieve) Givaudan Nederland B.V in Naarden. Rody en Michael werkten al van jongs af aan spelenderwijs mee. Vanuit die zolderkamer en later de garage richtten ze het bedrijf in Almere op.

De familie begon het bedrijf vanuit een bouwkeet achter op het terrein van Reimert BV, je vast wel bekend. Die ene bouwkeet werden er 3 van waaruit men vertrok naar een pand op de Radioweg. Dat ontgroeide men ook en kocht in 2001 het huidige pand aan de Transistorstraat 111.

In de periode dat hun vader ziek werd begonnen Rody en Michael met de hoognodige modernisering door de ambachtelijke werkwijze van hun vader volledig te automatiseren. Pa stelde zijn recepten namelijk écht nog samen met de hand, zijn neus en allerlei pannetjes en gepruttel. De grote stap naar automatisering vond hij dan ook best moeilijk. Na een aantal jaar zag hij de grote voordelen wel in van de flinke investeringen die zijn gedaan in de robots en andere automatisering. Helaas is hun vader een half jaar geleden overleden.  Wel wetende dat het bedrijf in goede handen is en de product- en testkwaliteit, de betrouwbaarheid, de productiecapaciteit en efficiency onder de gedreven leiding van  zijn zoons enorm zijn toegenomen. Alleen al de ene robot heeft een mengvariëteit van 260 en de andere 480 ingrediënten tegelijkertijd (denk aan een soort mega verfmengmachine van Praxis maar dan vele malen verfijnder). Je kunt de enorme veelheid aan slangetjes en vaten daarbij vast wel indenken.

Moeder Mieke en beide zoons zijn dus nog volop actief in het bedrijf en zijn zeer trots op het hele team, bestaande uit 16 mensen, een hechte club. Bij binnenkomst dringen heerlijke geuren je neus direct binnen. Ze tonen mij een flinke privécollectie mini parfumflesjes die ze ooit kregen, van ouderwetse tot aan moderne bekende merken. De aanblik hierop draagt bij aan de huiselijke sfeer die heerst in het bedrijfspand. Van de productieruimte beneden tot aan het lab waar honderden bruine pipetflesjes langs de wand staan opgesteld. Ze laten mij de speciale toilet- en  doucheruimtes zien die puur bedoeld zijn voor het testen van geurige producten. Net als de wasmachine en droger die op de achtergrond ‘lekker staan te stampen’, alles om eindresultaten goed te testen.

Ze werken met de meest uiteenlopende ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. De geuren zijn dan ook niet alleen op bloemen geïnspireerd maar ook op hout, fruit, specerijen, kruiden en zaden. 
Van korianderolie uit de Oekraïne tot aan rozen uit Arabische landen, die weer heel anders ruiken dan bv een Nederlandse roos. Er komen ingrediënten voorbij waar ik nog nooit van gehoord heb.

Het is écht een vak, dat wordt me al snel duidelijk (zelf deed ik ooit een workshop ‘parfummetje samenstellen’. Het leverde mij een mega putlucht in fles op maar daardoor ook veel lol, dat dan weer wel).

Elk geurrecept bestaat uit een zorgvuldig uitgebalanceerde mix van tientallen ingrediënten, die zij allemaal zelf samenstellen of weten te ontleden. Het bedrijf heeft een hypermoderne test- en analyse faciliteit waarmee hun chemische analisten kunnen toveren. Ze maken alle geurrecepten op maat voor alledaagse producten die wereldwijd worden gebruikt. In ons land verzorgen zij bijvoorbeeld geuren voor grote bedrijven als de Hema, Action en vrijwel alle producten met geur in de Albert Heijn. En dit rijtje van grote namen is nog langer.

Vorig jaar sloot men een Joint Venture overeenkomst met BénBérg Arôme. Ook een familiebedrijf in deze industrie. Beiden kennen een stabiele en winstgevende jarenlange groei van lokale tot internationale onderneming met verkoopmarkten in verschillende regio's. Via deze Joint Venture overeenkomst bundelen zij nu hun kracht, knowhow, klanten, inzichten en flexibiliteit gericht op betere service aan middelgrote en grotere bedrijven.

Een andere interessante ontwikkeling is dat een toonaangevend Engels bedrijf (600 medewerkers) hun productiefaciliteit van 2500 vierkante meter naar Europa wil overbrengen. Door de Brexit vreest dit bedrijf de klanten in o.a. Europa niet goed meer te kunnen bedienen. Het is een groot stabiel financieel sterk bedrijf. HA ervaart het als een erkenning en groot compliment dat men hen heeft benaderd, ook al zijn ze hiervoor in de race met oa Spanje. Het zal voor HA tot uitbreiding van medewerkers leiden en er zal een nieuw onderkomen nodig zijn. Qua productieruimte wel het driedubbele van hun huidige ruimte.

De naastgelegen onbebouwde kavel leek een mooie optie. Echter, hier wordt een autowasstraat op gebouwd. De grond werd eerder privaat verkocht en er is een omgevingsvergunning is verleend (die is nog niet onherroepelijk ivm ingediende bezwaren door anderen). HA heeft deze ontwikkeling gemist. Dankzij VTH/Roel Njio hebben we hen hier alsnog snel en adequaat over kunnen informeren.

Om het Engelse bedrijf in te kunnen lijven hebben de broers voor hun pitch snel allerlei informatie nodig. Vanuit de gemeente gaan we hen helpen met informatie over vestigingsmogelijkheden, de vergunningprocedures en mogelijkheden via onze samenwerking met Amsterdam In Business en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) met contacten in o.a. Londen.