26 maart 2018

De gemeente Almere steunt het plan van de provincie om de status van nationaal park aan te vragen voor de Oostvaardersplassen en enkele andere natuurgebieden. Het Nationaal Park Nieuw Land moet de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het aangrenzende deel van het Markermeer omvatten. 

Dat schrijven burgemeester en wethouders van Almere aan de gemeenteraad. De status van Nationaal Park zal op korte termijn worden aangevraagd bij het Rijk. Binnen enkele maanden moet daarover een besluit worden genomen. 

B en W vinden dat Nieuw Land een toegevoegde en vernieuwende waarde heeft, 'ondanks de actualiteit van de laatste paar weken.' Met dat laatste wordt verwezen naar de discussie die de laatste tijd is opgelaaid over het beheer rond de grote grazers in de Oostvaardersplassen. 

Een nationaal park biedt volgens B en W (inter)nationale bekendheid, meer bezoekers en meer recreatieve voorzieningen. Vanuit toeristisch oogpunt is zo'n status van belang om meer bezoekers naar het gebied te trekken. Dat is goed voor het imago van Flevoland en Almere, schrijven B en W. 

Ruim een jaar geleden deed Flevoland met het initiatief voor een Nationaal Park Nieuw Land mee aan de verkiezing voor 'het mooiste natuurgebied van Nederland', maar won die niet. Die deelname leverde volgens de gemeente wel goede aanknopingspunten op voor een vervolg.

(Bron: Omroep Flevoland)