24 april 2018

De regio Almere-Lelystad is er alles aan gelegen om te stijgen in de logistieke hotspot ranking. De gastheer van de komende Summit Logistieke Hotspots ziet dit event dan ook als uitgelezen kans om het logistieke profiel van deze regio onder de aandacht te brengen bij de logistiek professional. “Qua onderlinge verhoudingen en samenwerking is deze regio te vergelijken met de logistieke as Tilburg-Waalwijk”, zegt Rob Verhoeff, directeur van Lelystad Airport Businesspark (LAB).

De afgelopen edities van de Logistieke Hotspot van het Jaar verkiezing eindigde Lelystad steevast in de onderste regionen en Almere-Zeewolde deed het – met wat uitschieters daargelaten- ook niet veel beter. Daar moet verandering in komen nu beide Zuid-Flevolandse gemeenten nauwer zijn gaan samenwerken. Een flinke steun in de rug was het besluit van het Spaanse Inditex vorig jaar mei om een mega-distributiecentrum te realiseren op Lelystad Airport Businesspark. Rob Verhoeff stelt dat mede hierdoor men nu er pas echt achter komt wat voor verrassend logistieke profiel deze regio heeft. “Zowel in Almere als in Lelystad zijn stiekem al heel wat logistieke ontwikkelingen gaande en hetzelfde geldt zeker ook voor Zeewolde. Wat hier gebeurt, is altijd onderbelicht gebleven als je het vergelijkt met de regio Schiphol en de logistieke hotspots in het zuiden van Nederland.”

Wat zijn de logistieke ambities van deze regio?

“We spelen natuurlijk al lange tijd in op de volop beschikbare ruimte om hier te wonen. Als je kijkt naar de historie van de provincie Flevoland dan is met name op dit aspect ingespeeld om de Randstad te ontlasten. Daarop anticiperend betekent ook tegelijk dat de regio Amsterdam-Schiphol weinig ruimte meer biedt voor het ontwikkelen van bedrijvigheid. We kunnen hier een alternatief bieden omdat er nu eenmaal voldoende ruimte is voor grootschalige bedrijvigheid en dan met name logistieke ontwikkelingen.”

Containerterminal is operationeel

De regio Almere-Lelystad staat vooral bekend vanwege de agro- en maakindustrie en niet zozeer als een hotspot voor de logistieke bedrijvigheid. Verhoeff: “Dat is nog beperkt maar we zijn vanuit meerdere kanten bezig om dat profiel te versterken. Indirect speelt de toekomstige luchthaven daar een rol in. Er wordt geïnvesteerd in de infrastructuur vanaf Amsterdam op as A9, A1 en de A6 van Almere naar Lelystad wordt verbreed en er komt een afrit vanaf deze snelweg naar de nieuwe luchthaven.” Aan de noordkant van Lelystad is Flevokust inmiddels volop in ontwikkeling. Recent is dit op deze locatie een bargeterminal in gebruik genomen.
“Vlakbij bij deze terminal ligt een treinspoor, waar in de toekomst eventueel een railterminal kan worden gerealiseerd. Alle modaliteiten zijn eigenlijk rondom knooppunt Lelystad aanwezig.”

(Bron: Logistiek.nl)